Friday, 18 May 2012

SeLamaT HAri GurU. (late)

Selamat hari Guru, terima KAsih cikgu. Post aku kali ni, pasal hari guru 16 Mei lepas. Sebenarnya, aku nk post bende ni,  hari tu jgak. Cuma masa xdak. Ok la, ape2 pun, kita start ngan bende yang aku nk tulis ni. Aku nk ucap terima kasih kat sumer cikgu yang telah mengajar aku dari kecik sampai lah besaq camni. dari sekolah TAdika, Sekolah Limpoon 2, HSBP, MRSM, PLKN dan jgak UiTm.

Hakikatnya, mase aku sekolah rendah dlu ada, sowg cikgu MAtematik nih, nama nya, Cikgu Mansor. Dia yg mcm membuka jalan kepada aku tentang matematik nih, Xdak lah nk ckap.. yg math tu sng lah sgt, tpi dia btol2 dh bukak mate aku. Aku mmg salute lah dier nih. Tapi cikgu lain pun ape kurang nyer, yer x ? Ader jgak kes cikgu yg sampai naik darah tinggi sampai pengsan, setaon dier tinggalkan sekolah, pastu bru naik balik.. nme dier cikgu Cikgu Noraini (kowt klu x slah), dier nih cikgu math jgak.. mungkin sebab tekanan kot, jadik lah beliau begitu.. tapi apa2 pun, terima kasih sebab dh ajar saya. Cikgu BM aku lagi syok, Cikgu Shahril nme dier, cikgu nih yg best pasal dier, style mengajar.. aku percaya la.. klu ikut style dier mengajar BM mmg A lah jawab nyer, Klu xsalah aku, dier nih bekas penanda kertas periksa. Gitu lah cter nyer..Ada jgak cikgu pengawas, NI yg pling best, satu bende, dia mmg garang, tu dh kompem. Tpi yg paling syok, aku dpt naik sampai jadik Ketua pelajar pun sebab dier gak.. jap2, ketua pelajar ?? ketua pengawas lah.. Xluper gak, kepada sowg cikgu ni, nme dier Cikgu R*siah(pasal ape aku letak * sebab, aku luper huruf a dengan huruf o)beliau, guru penolong kanan 1 Yg paling clear ingatan aku kat cikgu nih, adalah.. ayat dier,

cikgu: awk besok, nanti besar sy doakan sumer nyer jadik cikgu, pastu dpt anak murid exactly mcm awk.,

aku(dlm hati): alamak, masak la aku.. adoi, pasal aku nih spesies aktif dlm kelas.

Dlm masa, 6 tahun kat sekolah rendah nih, byk jgak lah yg aku dh belajar, sama ada formal atau pun x. Apa2 pun, terima kasiH CIkgu. Sekolah Limpoon 2 nih, menumpang kat sekolah Limpoon 1, kiter owg silih berganti guna bangunan sekolah tu. dari aku kecik sampai lah aku msuk sekolah menengah bru lah sekolah tu pindah, tpi nme nyer, bukan lagi Limpoon 2, dh jadik, Sekolah Puteri kot, nme nyer, gitu la.. (cikgu, yg buruk sy tinggal, yg baik sy follow)

HAbis saja, kat situ, aku pun masuk lah plak kat HSBP, High School Batu PAhat. Ini sekolah premier, tua umor dier, 1919 lagi dh terbina, aku belajar kat sni, mengalami 2 kali pertukaran pengetua, nombor satu, nme dier Muhammad Rafdi Md Tahar. Mmg garang, dlm perhimpunan jer cukop la.. Tapi basically, he is okay, nothing much to say bout him, got one this teacher, a very strict one, he is singh, named, Sarjit Singh. Yg ini, cikgu Disiplin, masa ceramah orientasi, ayat dier yg paling clear.

cikgu: Jika anda tidak mahu dirotan, Sila ikut peraturan.

Mmg aku follow ler peraturan. Kat HSbp nih la yg paling byk kenangan tersimpan, ini pun permulaan baru dlm melangkah ke alam, baru dunia persekolahan. KAt sni, semua nyer budak lelaki, so, xdak lah pelajar perempuan, klu ada pun, form 6 aje. Time nih aku pun pergi tuisyen gak, somewhere in Batu Pahat, tpi.. tempat tu dh xdak lagi, sebab dh tutup. KAt situ, cikgu cina yg ajar aku.. cikgu aku jgak kat High school BAtu PAhat. Lee Siak Hee, nme dier, dier nih, mmg cukop. sumer ade, lawak ada, serius ada, mmg sempoi la, cumer kadang2, mmg scary gak dier ni. Cikgu ni ajar aku Science, mase tu aku form 1, aku failed kot. Susah giler Sains. Sebab, dlu aku belajar dlm BM, skang dlm BI, mmg aku failed. tapi dari situ la, aku belajar, sikit2 sampai lah PMR. Satu cikgu yg memang aku pun xkan luperkan, Cikgu Vijaya nme nyer. Cikgu ni, Cikgu GEografi. mase form 1 & 2, aku xpernah dpt A utk Geog, asyik2, B. Tpi sebab dier, aku dpt A utk Geog. KAt sni, aku sekadar penjaga kedai koperasi jer. Nseb baik, ade cikgu yg nk amek jadi ahli kan.. Ng Siew Kim nme nyer. KAt sni gak, aku ade kenal sowg cikgu bernama, cikgu Norizan. Cikgu nih ajar BM. MAse tu aku dh nk cabut utk pergi ke MRsm ayat dier dlm kelas,

cikgu : awak, klu nk pergi, biarlah jadi permata yg berkilau sinar, jgn jadi permata di perlimbangan.

KAt sni pun sama, a lot to learn. (cikgu, yg baik sy ambil, yg pun sy ambil, cuma yg buruk tu sy x ikut)/

Sampai lah kiter skang kat MRSm Gemencheh. KAt sni, rmai cikgu yg aku masih aku mampu kenal. (maklum jer lah, seklah menengah). KAt sni, cikgu yg paling xkan luper bleh dikatakan sumer cikgu lah, dari homeroom, cikgu kelas subjek,pengetua & timbalan alot. Ade jgak cikgu yg beri opportunity kepada aku utk try bakat berdebat. Cikgu Azlina ngan miss Mohana nme nyer, dier bg peluang utk aku try, thnx cikgu. Cikgu yg sempoi, cikgu Emy, Cikgu HErda, cikgu umi. Alot to list. BAsically, Sumernyer aku mmg ingat lah. Ini lah dier, cikgu yg paling akan aku ingat, Pak Cad nme dier. Mmg garang dier nih, cikgu Add math. Klu xsebab dier, mungkin aku pun x leh dpt A gak kot, apa2 pun, THNX cikgu. Cikgu Johan pun same gak, Sowi la cikgu, bukan sy xnk siapkan kerja rumah cikgu.. tpi sy malas la.. hahaha (oke budak2, jgn follow yg ni ea). UStad Razi, paling clear. Warden asrama. Jgn carik pasal.. tpi aku mmg xcarik psal pun, aku budak baik.. lol. kat sni, pun sme aku join koperasi. terima ksih kepada Cikgu Maswita. Cikgu Zakpar jugak, walaupun markah koko rendah oke la..

result spm pun oke, sementara tunggu utk sambung upu, aku kene gi latihan, PLKN kat SRi Ledang. Kat sni, Abah(cikgu Kamaruddin) ketua rumah kompeni aku. Byk juga la ilmu yg dpt dari beliau ni. Selain tu, ilmu berkawat(walau pun aku terpikir bila nk pkai.. lol tpi xpe. thnx sebab sudi ajar.) Pastu, Cikgu kelas CB(character bulding) Cikgu Izuan(cikgu mcm2.. lol) byk jugak yg aku belajar, cb class btol2 ajar.. aku. :)

pastu skang sampai lah kat uitm PunCak ALam. Kat sni, ade sowg lecturer nme nyer, miss nisa.. orangnya baik.. dan amat senang utk berbincang. Miss ni, ajar aku chemistry, dan x ketinggalan gak, dier nih mentor aku :) nic3 walaupun xnafi.. kimia mmg payah lol.. :) tpi try gak to score.. selain tu, lecturer len pown xluper jgak.. pn roziana(bio), miss hamiza(bio), madam nurul (chem), miss laili(chem). Miss laili, nih sekali tgk mcm nicol ann david pun ade gak .. anyway, kire oke gak cara dier ajar.. :), math plak.. mmg kelas xkan mengantuk ler kater owg kui3, Pn Suhalia+miss fiza :). LAb instructor pun not bad, miss masfiza.. :) not big matter, just tHnx sebab dh ajar saya.. ops hampir tertinggal.. lecturer physics.. madam hajar(mmg clear klu dier ajar). Bel plak.. mr izat, mr gopi.. madam puspa.. (although no books bought). Ctu, ustazah wan ngan ustazah Anisah. In fact, a lot to learn here. :)

Akhir sekali saya, nk ucapkan selamat hari guru kepada semua guru di malaysia khasnya, yg telah mengajar saya, dari abc 123 +-*/ sumer sekali la.. thnx jasa cikgu sumer sy ucapkan terima kasih dan moga2 tuhan saja yg membalas nya, Cikgu, yg baik sy follow. Yg buruk sy tinggalkan kat pintu gate sekolah.. :)