Friday, 31 August 2012

Merdeka itu sukar tpi,

  Selamat menyambut hari kemerdekaan Malaysia 55 tahun. Janji ditepati tema "menarik" byk ea kontroversi, tpi apa2 pun, ade sikit lah bende yg aku pun nk story lah kat sni.. tentang kemerdekaan. :)

  Merdeka itu besenyer owg akan ckap tentang kebebasan dari sebarang belenggu.. tpi ingat ea.. bebas pun ada batasnyer.. ye la.. penting kot. Klu x, mmg huru hara la. Perjuangan mereka dahulu kala tu mmg xboleh dinafikan lah. Dari kita merdeka sampai lah menubuhkan Malaysia 1963.. Pastu mcm2 lah ujian yg kita tempuhi dlm nk mengekalkan perkataan merdeka.. konfrontasi ngan Indonesia.. byk lagi lah ancaman.. Perlu diingat, nk capai kemerdekaan tu mmg sukar, tpi ade perkara yg jauh lebih sukar utk dilakukan.. Pengisian kemerdekaan dlm mempertahankannya. Byk cara utk merdeka nih, tolak 100%,  guna segala bagai mandi darah. This is what some might say, the true.. value of merdeka.. Somehow, Malaya/Tanah Melayu, merdeka through diplomacy.. Ini cara yg baik, bukan lah sebab kta nih pondan, tpi mmg terbukti kebijaksanaan pemimpin terdahulu.. kita bersatu tiga kaum.. berdasarkan prinsip toleransi.. melalui Pakatan Murni (Kontrak Sosial).. menerima orang Melayu sebagai penduduk pribumi/ mengakui ketuanan Melayu, sekaligus mendapat status kewarganegaraan.

  Cerita kita utk merdeka nih.. sebenarnya sudah lama ea.. byk idea2 utk keluar dari cengkaman penjajah(nanti ade plak yg kate kiter nih xpernah kne jajah.. adoi). Yg nih bleh bace kat dlm sejarah kot.. Tok Janggut, Mat Kilau, Dato' Bahaman.. Bace ler sndri ea.. byk lagi.. Rentap, Rosli Dhobi, Shariff Masahor, Mat Salleh.. Eh byk la.. mmg byk. Ini sumer cter2 sejarah. Perkara yg sudah lme berlaku. Yg penting skang.. 31 Ogos 1957, Kiter dh berlalu sudah lebih 55 tahun. Semenjak merdeka kita ingin mantadbir dengan sebebas-bebasnyer, tanpa sebarang cengkaman demokrasi berparlimen dan raja berperlembagaan. Ini mmg perkara yg xbleh dinafikan.. Mcm aku ckap tadi.. pengisian itu adalah penting.. tgok, ape yg terjadi pada tahn 1969.. Tragedi 13 Mei.. Hubungan antara kaum renggang/ semakin menjarak.. Melayu Cina gaduh.. Berparang.. Adoi, nih sebab pengisian itu nampak longgar.. ea.. Ekonomi, Sosial, pendidikan, politik, nampak jauh.. Melayu tertinggal. Jadi mungkin utk mendapatkan hak kembali.. NAhhhhh, 13 may. Ade owg ckap, 13 tu sebab pilihanraya.. Tpi ape yg aku dgr plak.. sebab bangsa melayu nih hidup susah giler arr.. Klu kiter tanya tok nenek kot.. bapak2 kiter.. cer tny. Pak, zaman sape yg pak rase.. kiter nih mmg hidup ade perubahan la.. TAHUN 1980 an lah.. kiter sumer nih berubah.. elektrik masuk kampung aku pun dlu 80an gak.. yer la.. 13 May 1969, masuk tahun 1970, rukun negara + Felda, 1980 era Mahathir. Mmg satu perjalanan yg cantik.. cuma kadang2 ade lah terseliuh kat sane.. almaklumlah, kiter bukan jalan atas permaidani ea.

  Skang nih, kiter btol2 jauh berubah baik dari sudut, Sosial politik, ekonomi, pendidikan mmg sgt jelas ea. Dlu ade jer, owg kampung nk gi belajar. jual kebun.. bukan main2.. jual kebun.. skang dh ade ptptn.. KOWG leh xnk byar plak an.. Budak darjah satu pun tau.. hutang kne bayar.. ape arr. Bersyukur la, Allah kurniakan, Kiter alhamdulilah xde gunung berapi.. puting beliung.. aih, byk ler pastu hasil bumi yg melimpah ruah. Utk kita sama2 bangunkan. negara nih. Dlm usia negara kita baru, 55 tahun.. byk giler yg kte dh capai.. Terlalu jauh kita melangkah. Ada Proton, Ada bangunan tertinggi dunia. Ada saham Felda(some might say, masuk saham nih rugi belaka.. haih. no comment.. kiter tgok aje hasil nyer anty..) Krisis ekonomi tahun 1997.. kiter owg malaysia.. xpayah susah2.. nk pikir camno nk buwek.. owg Korea.. sampai bagi barang kemas kepada kerjaan mereka.. utk pulihkan ekonomi. Kiter ? ade Mak Jemah, campak barang kemas dlu ? xde kan.. See, kebijaksanaan yg tuhan bagi kepada pemimpin kita.. haaa..

  Sebagai seorang rakyat Malaysia, seorang mahasiswa.. kiter sewajarnyer timba lah ilmu sebaik/sebanyak mungkin utk memacu negara kiter lagi ke arah yg terbaik. Martabatkan ilmu.. Sebab dlm kalangan owg yg beriman itu Allah naikkan satu darjat bg mereka yg berilmu.. nampok x ? Jadi, ade peluang belajar, belajar.. Tampilkan ciri2 rakyat yg baik, dari segi Sahsiah. Ubah mentaliti kita, kita owg Malaysia.. No such thing at racism.. ubah lah.. klu x sape agy ?

Apa2 pun selamat menyambut hari Kemerdekaan negara 55 tahun.. JAnji ditepati.. Ingat,

   "Merdeka itu sukar, namun pengisian nya adalah jauh lebih sukar."-Abdullah Fadil.











Tuesday, 28 August 2012

sekejap saje.. sabar.

  Asalamualaikum, salam sejahtera, salam perpaduan dan salam satu Malaysia. Hola2.. ape kabar korang sumer ? Aku kat sni sihat2 je. Rasenyer masih oke kot nk ucapkan selamat hari rayer maap zahir batin. Ampunkan lah segala dosa yg aku lakukan dari hujung rambut sampai le hujung kaki.. maklumla, hanya insan biasa mcm pemadam ngan pensil.. haha, tujuan aku tulis entry nih ialah.. kan dh kuar ayat buku.. hahaha, tujuannyer xde pape pun.. (eh bleh plak.. bleh jer.. haha) hurm.. pasal ah, korg bace je la eh.. aku pun ngah pening2 baru bangun tido nih.. nih mmg fresh dari pale yg baru bangun tido hurm..

  Mula2 sekali, aku nk ckap alhamdulilah syukur kepada ilahi kerana limpah rahmat nyer.. dapat gak aku sambung pelajaran aku kat UM-sains fizik.(first choice aku kot..) Aku pun xsure susa ke x bidang nih.. tpi yg pasti usaha yg kuat+doa dan keredaanNya.. insyallah berjaya. Oleh yg demikian, aku pun nk ucap terima kasih kepada pihak uitm(kampus puncak alam) sebab dlu membenarkan ataupn sudi amek aku jadik student kat situ.. dlm separuh hidup nih.. ade sikit kesan uitm dlm hati.. mengubah destini anak bangsa.. huhu.. :) Bukan xnk amek medic, tpi an aku ase, ade byk lagi benda yg aku bleh buat selain dari jadik doc. byk story gak yg aku dgr pasal doc nih.. so.. xpe la, uni mane2 same.. ijazah.. ape2 pun okay.. yg penting minat+usaha markah baik.. sumer ade kje..


  Secondly, nk ucap thnx kepada akak mcD dan "awak".. haha tgok ko, siap mention nme akak mcD lagi kan.. haha, bukan lah ape2 sebab thnx sebab dah menceriakan hari2 saya kat uitm.. yer la dari mendung hari2.. haha ade gak aku target bdak tu(byk gak yg aku target tu..bese la owg lahir bulan 5 nih sng jatuh cinta haha).. bru nk ckap interested dh dier kapel tup2.. clash.. *weyh korang nih kapel ape ek ? hahaha XD* Okay xnk story2 pasal kisah hitam itu.. cewah, propa lah plak..*ek, makin gedik plak.. hahaha baru bgun tido la katakan :)* Tpi kire puas jgak le aku carik nme akak tu dlm fb.. google.Kepada encik google.. sila powerkan agy ea perkhidmatan ko.. Tpi apa2 pun.. satu mase anti, aku akan bgtaw gak nme ko.. bukan kat ko saje.. sumer la.. siap press conference agy. haha satu malaysia taw.. lol XD (like a boss haha ) menurut sumber2 yg aku dgr.. akak cute/cun tu dh xkje agy.. hurm, mane ko pergi ek kak ? xpe2 Malaysia nih kecik jer.. bleh carik.. lagi pun muka melayu kan (opss... yg nih exception k.. weyh dia cerah la..) Okay...

  Ijazah nih sekejap je.. dalm 3.5 tahun siap la.. haha.. sekejap jer..  akhir sekali aku nk ckap.. semoga kowg2 yg tengah belajar.. xkire lah dip/ijazah/ sumer la.. nk fly ke.. yg nk tpi xdpt..ke sumer nyer aku doakan agar kter sme2 berjaya. di dunia dan di akhirat..


"Kawan, sahabat mungkin boleh mengkhianati kiter, tpi usaha keras+doa jarang"-Abdullah fadil
 

Friday, 18 May 2012

SeLamaT HAri GurU. (late)

Selamat hari Guru, terima KAsih cikgu. Post aku kali ni, pasal hari guru 16 Mei lepas. Sebenarnya, aku nk post bende ni,  hari tu jgak. Cuma masa xdak. Ok la, ape2 pun, kita start ngan bende yang aku nk tulis ni. Aku nk ucap terima kasih kat sumer cikgu yang telah mengajar aku dari kecik sampai lah besaq camni. dari sekolah TAdika, Sekolah Limpoon 2, HSBP, MRSM, PLKN dan jgak UiTm.

Hakikatnya, mase aku sekolah rendah dlu ada, sowg cikgu MAtematik nih, nama nya, Cikgu Mansor. Dia yg mcm membuka jalan kepada aku tentang matematik nih, Xdak lah nk ckap.. yg math tu sng lah sgt, tpi dia btol2 dh bukak mate aku. Aku mmg salute lah dier nih. Tapi cikgu lain pun ape kurang nyer, yer x ? Ader jgak kes cikgu yg sampai naik darah tinggi sampai pengsan, setaon dier tinggalkan sekolah, pastu bru naik balik.. nme dier cikgu Cikgu Noraini (kowt klu x slah), dier nih cikgu math jgak.. mungkin sebab tekanan kot, jadik lah beliau begitu.. tapi apa2 pun, terima kasih sebab dh ajar saya. Cikgu BM aku lagi syok, Cikgu Shahril nme dier, cikgu nih yg best pasal dier, style mengajar.. aku percaya la.. klu ikut style dier mengajar BM mmg A lah jawab nyer, Klu xsalah aku, dier nih bekas penanda kertas periksa. Gitu lah cter nyer..Ada jgak cikgu pengawas, NI yg pling best, satu bende, dia mmg garang, tu dh kompem. Tpi yg paling syok, aku dpt naik sampai jadik Ketua pelajar pun sebab dier gak.. jap2, ketua pelajar ?? ketua pengawas lah.. Xluper gak, kepada sowg cikgu ni, nme dier Cikgu R*siah(pasal ape aku letak * sebab, aku luper huruf a dengan huruf o)beliau, guru penolong kanan 1 Yg paling clear ingatan aku kat cikgu nih, adalah.. ayat dier,

cikgu: awk besok, nanti besar sy doakan sumer nyer jadik cikgu, pastu dpt anak murid exactly mcm awk.,

aku(dlm hati): alamak, masak la aku.. adoi, pasal aku nih spesies aktif dlm kelas.

Dlm masa, 6 tahun kat sekolah rendah nih, byk jgak lah yg aku dh belajar, sama ada formal atau pun x. Apa2 pun, terima kasiH CIkgu. Sekolah Limpoon 2 nih, menumpang kat sekolah Limpoon 1, kiter owg silih berganti guna bangunan sekolah tu. dari aku kecik sampai lah aku msuk sekolah menengah bru lah sekolah tu pindah, tpi nme nyer, bukan lagi Limpoon 2, dh jadik, Sekolah Puteri kot, nme nyer, gitu la.. (cikgu, yg buruk sy tinggal, yg baik sy follow)

HAbis saja, kat situ, aku pun masuk lah plak kat HSBP, High School Batu PAhat. Ini sekolah premier, tua umor dier, 1919 lagi dh terbina, aku belajar kat sni, mengalami 2 kali pertukaran pengetua, nombor satu, nme dier Muhammad Rafdi Md Tahar. Mmg garang, dlm perhimpunan jer cukop la.. Tapi basically, he is okay, nothing much to say bout him, got one this teacher, a very strict one, he is singh, named, Sarjit Singh. Yg ini, cikgu Disiplin, masa ceramah orientasi, ayat dier yg paling clear.

cikgu: Jika anda tidak mahu dirotan, Sila ikut peraturan.

Mmg aku follow ler peraturan. Kat HSbp nih la yg paling byk kenangan tersimpan, ini pun permulaan baru dlm melangkah ke alam, baru dunia persekolahan. KAt sni, semua nyer budak lelaki, so, xdak lah pelajar perempuan, klu ada pun, form 6 aje. Time nih aku pun pergi tuisyen gak, somewhere in Batu Pahat, tpi.. tempat tu dh xdak lagi, sebab dh tutup. KAt situ, cikgu cina yg ajar aku.. cikgu aku jgak kat High school BAtu PAhat. Lee Siak Hee, nme dier, dier nih, mmg cukop. sumer ade, lawak ada, serius ada, mmg sempoi la, cumer kadang2, mmg scary gak dier ni. Cikgu ni ajar aku Science, mase tu aku form 1, aku failed kot. Susah giler Sains. Sebab, dlu aku belajar dlm BM, skang dlm BI, mmg aku failed. tapi dari situ la, aku belajar, sikit2 sampai lah PMR. Satu cikgu yg memang aku pun xkan luperkan, Cikgu Vijaya nme nyer. Cikgu ni, Cikgu GEografi. mase form 1 & 2, aku xpernah dpt A utk Geog, asyik2, B. Tpi sebab dier, aku dpt A utk Geog. KAt sni, aku sekadar penjaga kedai koperasi jer. Nseb baik, ade cikgu yg nk amek jadi ahli kan.. Ng Siew Kim nme nyer. KAt sni gak, aku ade kenal sowg cikgu bernama, cikgu Norizan. Cikgu nih ajar BM. MAse tu aku dh nk cabut utk pergi ke MRsm ayat dier dlm kelas,

cikgu : awak, klu nk pergi, biarlah jadi permata yg berkilau sinar, jgn jadi permata di perlimbangan.

KAt sni pun sama, a lot to learn. (cikgu, yg baik sy ambil, yg pun sy ambil, cuma yg buruk tu sy x ikut)/

Sampai lah kiter skang kat MRSm Gemencheh. KAt sni, rmai cikgu yg aku masih aku mampu kenal. (maklum jer lah, seklah menengah). KAt sni, cikgu yg paling xkan luper bleh dikatakan sumer cikgu lah, dari homeroom, cikgu kelas subjek,pengetua & timbalan alot. Ade jgak cikgu yg beri opportunity kepada aku utk try bakat berdebat. Cikgu Azlina ngan miss Mohana nme nyer, dier bg peluang utk aku try, thnx cikgu. Cikgu yg sempoi, cikgu Emy, Cikgu HErda, cikgu umi. Alot to list. BAsically, Sumernyer aku mmg ingat lah. Ini lah dier, cikgu yg paling akan aku ingat, Pak Cad nme dier. Mmg garang dier nih, cikgu Add math. Klu xsebab dier, mungkin aku pun x leh dpt A gak kot, apa2 pun, THNX cikgu. Cikgu Johan pun same gak, Sowi la cikgu, bukan sy xnk siapkan kerja rumah cikgu.. tpi sy malas la.. hahaha (oke budak2, jgn follow yg ni ea). UStad Razi, paling clear. Warden asrama. Jgn carik pasal.. tpi aku mmg xcarik psal pun, aku budak baik.. lol. kat sni, pun sme aku join koperasi. terima ksih kepada Cikgu Maswita. Cikgu Zakpar jugak, walaupun markah koko rendah oke la..

result spm pun oke, sementara tunggu utk sambung upu, aku kene gi latihan, PLKN kat SRi Ledang. Kat sni, Abah(cikgu Kamaruddin) ketua rumah kompeni aku. Byk juga la ilmu yg dpt dari beliau ni. Selain tu, ilmu berkawat(walau pun aku terpikir bila nk pkai.. lol tpi xpe. thnx sebab sudi ajar.) Pastu, Cikgu kelas CB(character bulding) Cikgu Izuan(cikgu mcm2.. lol) byk jugak yg aku belajar, cb class btol2 ajar.. aku. :)

pastu skang sampai lah kat uitm PunCak ALam. Kat sni, ade sowg lecturer nme nyer, miss nisa.. orangnya baik.. dan amat senang utk berbincang. Miss ni, ajar aku chemistry, dan x ketinggalan gak, dier nih mentor aku :) nic3 walaupun xnafi.. kimia mmg payah lol.. :) tpi try gak to score.. selain tu, lecturer len pown xluper jgak.. pn roziana(bio), miss hamiza(bio), madam nurul (chem), miss laili(chem). Miss laili, nih sekali tgk mcm nicol ann david pun ade gak .. anyway, kire oke gak cara dier ajar.. :), math plak.. mmg kelas xkan mengantuk ler kater owg kui3, Pn Suhalia+miss fiza :). LAb instructor pun not bad, miss masfiza.. :) not big matter, just tHnx sebab dh ajar saya.. ops hampir tertinggal.. lecturer physics.. madam hajar(mmg clear klu dier ajar). Bel plak.. mr izat, mr gopi.. madam puspa.. (although no books bought). Ctu, ustazah wan ngan ustazah Anisah. In fact, a lot to learn here. :)

Akhir sekali saya, nk ucapkan selamat hari guru kepada semua guru di malaysia khasnya, yg telah mengajar saya, dari abc 123 +-*/ sumer sekali la.. thnx jasa cikgu sumer sy ucapkan terima kasih dan moga2 tuhan saja yg membalas nya, Cikgu, yg baik sy follow. Yg buruk sy tinggalkan kat pintu gate sekolah.. :)













Saturday, 7 April 2012

aku, dia dan uitm.

4 bulan telah berlalu: dari tarikh 1 Januari 2012. Penulis juga sudah lama tidak menulis sebarang coretan di sini. Walau apa pun, hari ini penulis ingin mencatat sesuatu perkara yang telah berlaku sepanjang 4 bulan ini. 

#1: Asasi uitm sudah berakhir.
         
          Penulis dengan gembiranya ingin mengumumkan bahawa penulis sudah menamatkan pengajian diperingkat asasi di Uitm Puncak Alam. Ini sebenarnya, merupakan satu tangga yang penulis berjaya lepasi diperingkat ini. Sememangnya, ingin melanjutkan bidang ke peringkat ijazah, seseorang itu perlu akan satu peringkat peralihan. Peralihan ini dapat diperolehi dengan memasuki Matrik/asasi/tingkatan 6/diploma. Pelajar boleh memilih. Bagi penulis, asasi ini adalah salah satu jalan yang agak baik, bagi lepasan SPM yg mahu melepasi bahagian ini. High School Batu Pahat & MRSM Gemencheh, adalah dua buah institusi pendidikan yang telah membuatkan pasak yang agak kukuh bagi penulis untuk berdiri di atas kaki ini dan mendongak kelangit biru untuk melihat pelangi impian. Sepanjang berada di Asasi ini, mungkin ada yang terasa hati akan setiap tindakan penulis. Namun, percayalah mungkin ada tindakan ersebut adalah bersifat gurauan, dan atas kejahilan penulis unuk bergurau, hati anda telah terluka.(al-maklumlah high school boys, :) ) Penulis memohon maaf. Bagi yang mengenali penulis sebagai seorang yang suka bercakap, ya memang penulis gemar unuk bercakap. tidak semua orang boleh bercakap dikhalayak. Itu adalah hakikat, dan seperti entry yang lepas 


Ini adalah berdasarkan pengalaman penulis dan juga buku2 yang penulis pernah telaah unuk memantapkan seni pidato ini. Jadi, disini, penulis telah mempraktikkan segala yang penulis pelajari sebelumnya. Sahabat, kenalan sama ada rapat mahupun tidak, penulis sentiasa mendoakan agar kita sama2 berjaya di masa hadapan. Terpilih sebagai ahli dalam Group F9 dan juga satu lecture hall F6-F10 memang satu takdir yang menemukan kita. Pengalaman yang manis/ pahit, suka-duka sama-sama kita ratah untuk menjadikan kita insan yang lebih matang. Matang itu tidak diukur dengan umur, tetapi diukur dengan ilmu dan tindakan. Kenangan yang kita ukir bersama, tidak akan pernah padam(insyallah) walau penyakit lupa menghambat diri.  

#2: Si DIa 
          
          Ya, dia yang penuh misteri. Sedikit pun, penulis tidak pernah memberitahu dia, yang penulis sudah lama menyukainya. Tapi, biarlah ia menjadi kisah yang tidak bernokhtah. Sebenarnya, penulis berbuat demikian adalah untuk mengenalinya dengan lebih rapat lagi, tetapi mungkin atas kejahilan penulis, penulis gagal memahami "signal" yang diberikan (oh sungguh bodoh aku =.="). Hakikatnya, walaupun dia, tidak membaca entry ini, namun penulis sudah merasa cukup lega kerana sudah melepaskan bebanan yang tergalas di dada(Sakit menahan rasa cinta ni.:) ). Terima Kasih sebab telah menceriakan hari-hari saya di sana dengan penuh warna-warni . Mengenali awak telah membuka satu ruang di hati saya untuk lebih menyayangi.

I really wanna talk to you. 
I really wanna tell you.
 But time and chance seem so hard, maybe that was the last moment in meeting you.
 Anyway, Thanks for cheering all my days here.
 I'll always remember you in my prayer.
 Hopefully you'll always be happy and finding much more happiness in future and perhaps finding someone who can exactly giving what you are deserved. 
(as long as you are happy, I'll be happy too)


*sebenarnya banyak giler yang aku nk ckap kat sni,tpi xper la, cukup!*

#3 : AkU

          Aku sekarang, melangkah keluar sebagai seorang pelajar yang bakal melanjutkan pelajaran di peringkat ijazah. Tak taw la biler, tpi mungkin penghujung ta0n ini.Aku skang kene amek lesen kete. pastu bru leh kje, aku pon xsure agy, nk kje ape.. tpi ase nyer.. klu salesman pun oke gak kan ? kne ngan fav aku.. haha walau apa pun.. Look on the bright side.. :) itu jer yg aku ase penguat aku skang nih.. ouh yer satu agy, semalam, dato' Najib datang BAtu PAhat.. Aku masih lagi di atas katil.. hoho.. Jadi xjumper lah secara live.. jumpa kat TV1 berita jam 8.00 mlm. APA2 pun, terima kasih dato', sebab sudi datang JElajah janji ditepati.. :)

Sebagai penutup,penulis ingin mengakhiri artikel ini quote

Yesterday was history, 
Today is reality,
Tomorrow is mystery.

Asalamualaikum.



Sunday, 1 January 2012

2011------->2012

 hola,selamat pagi, selamat sejahtera dan salam perpaduan serta salam satu malaysia. Pagi yang cerah sempena tahun baru nih, rasanya belum terlambat mungkin bagi penulis untuk mengucapkan selamat tahun baru kepada para pembaca sekalian.

hari ini penulis ingin share sedikit tentang tahun 2011 yg berlaku dlm hidup penulis. Pada tahun 2011, ini penulis boleh bahagikan kepada 4 :
  • Semasa PLKN
  • Semasa tunggu result SPM
  • Menunggu keputusan UPU
  • Masuk Uitm.
 PLKN. sebut sahaja serangkai perkataan itu, penulis sudah merasakan semacam untuk berat untuk pergi. Apatah lagi, sebelum ini, sudah banyak tajuk-tajuk dan kisah serta cerita yang kurang mnearik tentang PLKN ini. Tetapi setelah pergi sendiri, melalui program ini, akhirnya penulis sedar bahawa PLKN ialah satu wadah yang baik malah Terbaik untuk memupuk semangat Satu Malaysia. Sewaktu disana, terlalu banyak peristiwa yang pada firasat penulis sangat menarik dan sukar untuk dilupakan. Penulis di tempatkan di Kem Sri Ledang dibawah Kompeni Alpha. PLKN ini dapatlah penulis rumuskan sebagai sebuah program motivasi sebenarnya. Ianya juga disulami dengan aktiviti lasak yang menarik yang penulis sendiri belum pernah melakukan. Sebagai contoh,  Flying Fox, berkayak, dan banyak lagi. Program ini juga tidak hanya memfokuskan aktiviti fizikal semata-mata malah ia juga dicorakkan dengan kelas pembangunan insaniah yang terpuji dan kecintaan terhadap negara. sebagai contoh, CB class(Character Building Class) dan Kelas Kewarganegaraan. Dalam CB Class ini, penulis telah menemui semula keberanian untuk bercakap dikhalayak dan dalam Kelas Kewarganegaraan ini, penulis telah lihat akanb semangat satu malaysia yang kukuh. yang penulis dpt rasakan ialah... sesetengah Modul itu perlu dirombak semula kerana ia agak condong bagi budaya Melayu, tapi tidak menjadi halangan untuk semua melalui modul itu. Di situ juga, penulis dpt berkenalan dengan pelbagai orang. pelbagai karakter juga penulis dpt kenali. Pada mulanya, semangat untuk pergi memang kosong. Zero. Yang wujud dlm fikiran penulis ialah.. kenapa penlis terpilih??!! Dlm beratus ribu pelajar yang lingkungan umor penulis.. mengapa penulis yang terpilih ? Nak buat macam mana, dah rezeki dpt. Penulis gagahkan juga hati... Oh. Setibanya penulis disitu, terus buat buku akaun BSN untuk masukkan elaun 3 bulan untuk tempoh latihan. Kemudian penulis diberi 3 jenis pasang pakaian. Baju senam, Baju Loreng dan Baju kelas. Di situ, pelatih lelaki dipanggil Wira dan perempuan sebagai Wirawati. Sesi yang penulis jalani ini lebih memfokuskan kepada aspek pembangunan kendiri berbanding fizikal.
*Klu nk tulis sebenarnya banyak lagi tpi xperlah.. cukop kat sni...

  Tamat sahaja latihan, penulis pun Kembali ke rumah yang penulis sangat sayangi..Rumahku Syurgaku(Batu Pahat). Sebenarnya, penulis sedang menunggu result SPM yang bakal keluar. Penangguhan demi penangguhan diberi. Malah sampai video nih pun boleh dibuat.. memang lawak

http://www.youtube.com/watch?v=LK0ZU0k0fJM
*try la tgk, memang best

Setibanya hari yang dinanti-nantikan. Penulis pun menghadirkan diri ke MRSM Gemencheh yang sangat disayangi untuk mengambil keputusan SPM 2010. Penulis membawa sebiji kek utk santapan para guru yang sudah banyak mencurah ilmu bagi penulis. Dengan berbaju maktab berwarna biru penulis dtg untuk mengambil result. Alhamdulilah, segalanya berlaku sebagaimana yang penulis target. 9A dlm tangan. Terima kasih kepada semua yang telah membantu penulis dari hari pertama penulis ke tadika dan sehinggalah ke saat ini.

 Berbekalkan result itu pun, penulis menghadiri beberapa siri temuduga IPG dan juga JPA. Penulis juga mendapat tawaran Matrikulasi di Londang. Surat dari Mahsa dan Segi Kolej memang banyak tiba dirumah. Penulis mendapat tawaran temuduga ke UTP, tapi atas dasar yang xdpt dielakkan, penulis turn down the offer. Walaupun temuduga IPG itu penulis gagal, tetapi penulis berjaya mendapatkan tawaran biasiswa JPA. syukur kepada Allah. Keputusan UPU juga keluar. Penulis mendapat tempat di Uitm Kampus Puncak Alam dlm kursus Asasi Sains. Kampus ini bakal menggantikan Uitm Shah Alam sebagai induk.

 Uitm ialah satu-satunya universiti yang dihadiri oleh orang Melayu dan Bumiputra sahaja(bukan rasis tpi ini adalah fakta yg termaktub dlm perlembagaan artikel 152 dan 153). Di sini, penulis ditempatkan di dalam kumpulan F9, di sini juga penulis dpt berjumpa dengan ramai orang yg pada firasat penulis byk mengubah cara penulis melihat dunia yang indah ini. Di sini juga, penulis dpt mengenali sahabat yang penulis boleh kategorikan sebagai kawan baik smapai bila2.. :) Pada tahun ini juga, penulis telah kehilangan seorang sahabat yang penulis kenal sewaktu di maktab dahulu. tapi penulis xmenyesal kerna penulis telah membuat apa yang perlu untuk beliau.

*sebagai penutupnya, tahun 2011 ini banyak mengajar penulis akan erti persahabatan dan fokus untuk mencapai TARGET hidup yg lebih jelas. Fokus dan Fokus!!!!