Wednesday, 28 August 2013

masuk Universiti mano ekau jang ?

Asalamualaikum, salam sejahtera, salam perpaduan, salam satu Malaysia. hari nih, ak abdullah fadil sulaiman teringin plak nk bercerita sikit.. pasal MASUK UNI. Tahniah adik2, abang2, dan kakak2 yg berjaya masuk ke uni sama ada IPTA/IPTS. Bagi mereka yg tidak berjaya.. xpe la ade byk lagi peluang diluar sana tu. *ak bukan ckap kosong, tpi mmg btol, usaha paling penting utk terus bergerak maju*

Seperti yg korang sumer taw atau bakal taw, ak nih baru jer habis dua sem kat Universiti Malaya hahahaha.. Best giler ase nyer, ak mmg dh lme nk blah cumer kne bersabar je. I luv that.. but anyway, kepada mereka2 diluar sana tu.. Ingat, kowg masuk uni pun membawa amanat yg besar.. ade yg bawak harapan diri. ade yg bawak harapan keluarga ade yg lagi besar harapan kampung hahaha.. Sumer ingin berjaya. Xde manusia yg ingin menempah kegagalan di dunia ini. Di universiti ini cabaran nyer amat lah byk.. Ak sendri dh alami hahaha. Kalau nak kira bilangan awek ngan lelaki.. byk agi awek.. tpi mcm bese lah mmg dh lumrah alam even battery un ade cas +ve ade cas -ve. Oleh itu, kowg2 sumer kne pandai lah nk couple apa bagai tue, kowg punyer suke.. asal pandai balance.

Satu agy, preparation nk masuk uni nih.. bese nyer byk owg beli barang2 baru. bgus jgak tu, tpi klu ade yg lme oke gak.. beli lah barangan buatan malaysia kah3, *ak dh mula mengaharut* tpi apa2 pun.. alat2 mandi+basuh baju jgn lupa.. barang2 nk tido.. buku2 plak.. ak ase oke je.. segala bagai borang jgn pernah ditinggalkan.

satu agy cabaran di universiti nih, kebesaanyer.. akan ade byk program..itu mmg xleh dinafikan. So, nanti ade la spesies2 yg kemaruk.. nk join giler byk prog. asal ade prog.. ade jer muka dier an. hahaha.. ak un antara yg giler gak masuk prog. byk bende yg ak dpt mase masuk prog nih. Salah satu bende yg ak dapat ialah..

Puas sudah aku berprogram, Namun pointer jgak dipandang orang.

oke dik, itu satu bende yg kowg kne ingat.. jangan lupe.. hahaha, semakin byk prog2 yg kowg masuk, ak bleh ckap la.. semakin bertambah nilai softskill kowg, itu antara yg ak dpt la even ak ase mmg happy giler sebab perkara yg ak belajar dari segala program tu berupaya utk di apply  bagi subjek mcm TITAS.. HE.. selain leader ship, bende yg kowg kne ambik kire ialah, cari nilai tambah yg lain la.. mcm berlakon ke.. menari ke.. secara teknikal nyer majikan kat luar sane tue bukan setakat pandang gred je.. dier owg klu boleh nak serba boleh. Lagi un seronok kot.. masuk prog nih, buat byk contact.. seriyes.

secara teknikal nyer, video nih ak edit ngan kawan ak. Ak un ade gak terlibat dalam lakonan hahaha,




 



tu la dier kne bijak sikit mase dok uni.. banyak giler nilai2 tambah bleh dicari. Cume kne pandai bahagi mase dan pandai pilih.. sentiasa btol kan niat.. niat korang dtg Uni bukan nyer nk foya2 an.. bukan nk main2 kan.. so, sentiasa btolkan niat tu. :)

utk hidup senang kt uni, duit tu kompem la. Selain duit, ade 3 orang yg kowg2 kne tackle.. sng ckap.. baik la ngan dier owg nih.. sng hidup kowg kt uni anti,

1. senior
2. pentadbiran
3. lecturer

3 bende nih klu boleh bior rapat selalu hahaha, sng skit.. nk cari market/publisiti. Ak un xngat sape ek yg bg taw ak pasal 3 owg nih. tpi setelah ak apply, kire agak btol la.. tpi sebenarnyer, kowg kne la baik ngan sumer owg. ye x ? buat ape nk musuh2.. haha *pakai kipas nombor 20, bru berkesan*
*tpi ak baik ngan sumer owg lol*

Selain tu, ak un nk ckap pasal politikus kampus ups.. politik kampus nih mmg nice, sebab beri pendedahan awl kepada kiter tentang politik luar, lebih kurang mcm kt luar gak la tpi kt dalam varsiti.. kowg pandai sendri la.. nk vote yg mne.. xkesah un.. *byk pelajar hanya fikir, ak nk dok sni nk belajar dpt skrol ak blah* tahniah, kerana anda baru sahaja "seal" persekitaran anda dengan besi yg amat utuh sehingga informasi2 yg jauh berguna xsampai kepada anda : sekaligus menjadi kan diri anda katak dalam makmal. bukan bawah tempurung. At least taw la ckit, perkaitan parti politik di kampus.. Jangan biarkan sindrom BEBALISME, melanda jiwa anda.

Apa2 pun, selamat belajar kt kowg2, jgn nakal2.. hahaha, :)


Thursday, 2 May 2013

Tempat baru. Cerita Baru. Baru betul.

okay la, asalamualaikum. salam sejahtera salam satu msia. haha
Aku time nih mmg tgh happy la skang nih. Aku dh masuk UM. So far, so good. Everything seems nice and okay. Aku rase dh lme jgak la kan xmenulis kat sni. rase nyer mcm 3 bulan je kan sejak dari post yg lepas.

Tpi apa2 pun, aku mmg enjoy dok kat sni. Aku stay kat KK11(KUAZ). Klu nk banding ngan kolej lain xtaw la. Tpi apa yg aku dpt kat sni. Sumernyer best belaka Kawan2 baru, Pengalaman baru. Terlalu byk sgt bende leh belajar kt sni. Sni bukannya tempat akademik saje. Soft skil, cara nk handle program. mmg best. Klu btol2 nk aktif mmg xlarat. Xmenang tgn nk join sumer project.

mcm yg aku ckap tadi, dok sni mmg best. Byk aktiviti kat kolej leh join. Roomate pun best+gempak. ade certain subjects tu mmg best la.. seblom nih kat uitm, aku un ade gakwat video. tpi mase presentation tu mcm xmenjadi pun. So, sekarang aku dh mula belajar step by step. Byk jer bende yg kiter leh belajar kat sni. Kebanyakkannyer, bende yg xleh dpt dlm kelas sebagai contoh, cara nk handle program. Aku un ade gak belajar cara nk edit video. Skang aku tgh pakai corel videostudio. Mungkin ade mase anty, aku nk try plak pakai sony vegas. haha,