Thursday, 25 September 2014

SBK : Menyerang!!!

Asalamualaikum dan selamat sejahtera kepada para pembaca sekalian. Hari ini, ak ade bende nk cter2 ckit kt sni. AK nk sembang pasal Isu SBK yang sering melanda dalam kehidupan kita setiap hari. Apa itu SBK ? Haaaa, SBK ni.. ialah Sindrom Bodoh Kepalang. Yup. SBK ini didefinisikan sebagai Sindrom bertanya soalan bodoh ketika seseorang sedang secara serius nyer berbincang sesuatu perkara atau juga boleh terjadi dengan cara menjawab soalan yang diutarakan dengan begitu bodoh.

Kebiasaanya, situasi berikut akan berlaku. Secara detailnyer ak akan memfokuskan kepada Si Penjawab AKA Si Bahagong dan Si BOngok yang bertanya soalan.

1. Si Bahagong akan blame balik soalan yg diutarakan kepada mereka. So, Si Bertanya akan cuba dipusingkan sebagai bodoh. Pada hakikat sebenar, Si Bahagong yang fail utk menjawab. Apa salah ko jawab straight je soalan tu. *Ko kan pandai pusing ayat. At least xyah la blame balik soalan tu. Bahagong!!

2. Situasi yang akan berlaku keduanya ialah, Si Bahagong dah la fail nak jawab. Meracau sampai ke sempadan Afrika patah balik ke Laut China Selatan dan Akhirnya berhenti di Mangkuk Jamban Jiran Sebelah Rumah Kak Jah. Nampak x, Ketidak-Logik-Merapu-an disitu ? Okay.

3. Seterusnya ialah Si BOngok. Okay part ni mmg ak nk komen ckit. Hello Ngok, member ko tgh beria-ia nk sembang, Ko plak bleh wat men2, apa salah support ckit. Ape daaaa, KO ngat member tu bahan ??!! Agak2 la.. dier pun nk pandangan dier didengari. At least. carik la same2 penyelesaian. Klu nk argue sekalipun be damn serious!! Sembang Mahasiswa, Hampeh!!

Okay. So hopefully KOwg2 sekalian, bila member nk utarakan idea. So, harap dpt support. xyah la nk menganjing sgt. KOwg kn mahasiswa at least, klu bukan mahasiswa pon serious la ckit.


Saturday, 23 August 2014

La ni ke kisahnyer ?

Asalamualaikum, salam sejahtera, Salam 1 Malaysia. Kalau ak kira dari tarikh yang lepas, hampir setahun, terbiar blog ak ni. Tpi ape ade hal, ada mase kiter menulis. ada mase kiter buat la yg ptot2. Guys.. camne pointer korang kt UM ? haha, klu kt Uni.. jgn pernah tny pasal pointer kah3. Apa2 pun. Semoga korg2.. berbahagia la ye. Mesti seimbang kan.. Cewah. Nasihat kemain.. hehe

Well, seperti yang diketahui umum, "Dgr sni orang2 kampung sekalian, Ak nk wat pengumuman ni, Kolej Kediaman ke - 11 yang ak bangga2 sangat tu akhirnyer di tutup secara rasmi. Dibuka khas kepada pelajar asasi Uni Malaya." Ak pun xnk ulas panjang2, sebab buat tambah sakit hati je.  So kepada bakal pelajar ASAsi UM.. belajar elok2.

Oke2, entry yang lepas ak dh cter serba sedikit pasal persediaan nk masok Universiti. Oke, skang ni ak nak sambung Kisah Sem 3 dan 4 di UM. Ak harap mereka2 yg dh jadi senior2 tu jgn la nk berlagak sangat k, ini semua dunia je hahaha. Ak pun lupe2 ingat je kisah2 ak kt UM. Sebab, laptop ak hari tu terformat. Hmmm, sedih gak habes semua gambar2 yg ak kumpul dlu. Dh cuba nk recovery tpi xdpt la. Tpi, xkesah la yg penting kne happy.

Sem 3 yg lepas, seingat2 ak xde cter sangat. Percaya atau x, itu la kali pertama ak menjejakkan kaki ke Menara Berkembar Petronas dengan program Insmartive 2.0. Program ni mcm program lawatan sambil belajar. Pusing2 UM sikit. Pusing2 KL ckit. Well, I'm pretty amazed with our achievement. We have one of the tallest building in the world. Proud to be Malaysian.

Seperti yg kowg2 sumer sekalian taw, Ak ni mmg gemar berteater. Utk Sem 4 yg lepas, Ak bersama kawan2 dh mementaskan Teater yg bertajuk Tepuk Amai-Amai karya Khairunazwan Rodzy. Cerita ni pada ak mmg best. Cerita ini terlalu dekat utk dirasa sebagai pelajar. Isunya mudah iaitu kepayahan seseorang itu utk belajar demi mendapatkan A. So, kiter dpt tgok serba sedikit, kisah2 perit seseorang itu nk berjaya. Okay guys, so hasil keputusan nyer itu. Ak bersama2 team berjaya mendapatkan tempat Anugerah Khas Juri dan Penataan Set Terbaik. Utk kategori lakonan plak, haha.. xde langsung pencalonan. Anyway, xpe may us succeed next time. Next time ? Kolej pun dh kne tutup. So.. HAhaha

Kredit to AbgWan yg menghasilkan KArya Tepuk AMai- Amai. Memang SUperb

Ouh ye..  Ak hampir terlupa plak.. nk cter ni. Ak rse xde orang yg ckop berani ye utk berlakon di depan Kompleks Sogo.Setakat nk demo "hidup.. hidup." boley la.. U see, as long as u got the permit yeah go for it. Sebenarnyer, perit jgak nk buat performance ni. Nk carik bdak2 nk join pun payah gak. Tpi xpe la. :) Ak membawakan kisah tepuk amai2 itu sendri. Ak ingin membawa mesej ini keluar. Nice huh ? Thnx jugak kpd Abg Asri yg sudi bg pinjam Speaker.. huhu, klu x.. bisu la gamaknyer persembahan kami hri tu.

 Yg baju kuning tu la Abg Asri. Ak jumpa time dier tgh tiup seruling somewhere kt Sogo.

And for the very first time, I managed to dance Inang PUlau Kampai and Zapin Ghalit. Haha, yg ni ak kne admit. Orang lain, menari Cun je.. tgok ak menari balik.. MasyAllah.. macam Kongkang.. haha, naseb la Labu.. nk wat guaner.. Ini semua pengalaman Beb. Dan tidak ketinggalan, team ini berjaya mendapatkan tempat ke-4. And of course, the Coach Abg Pae, skang ni mamat ni dh jadi Pramugara.Ak pun xnafi ak semakin jatuh cinta denan seni budaya Johor ni.. hehe Anyway,  brani ke nk masuk ?? Decide urself mahasiswas sekalian.. :)


And for the very last. Untuk Event Mandeta 14.. hahaha, Ape ke pulak Mandeta ni?? (Malam Anugerah Pandeta) Dinner Kolej la.. hahaha. HeLLoo owg2 kampung.. Ak jadi MC la utk mlm tu. Kire nyer oke la jgak an. Pengalaman baru untuk kita buat dan timba. And Yes, that night I managed to win this Award..Daya Usaha Pendeta.. NIce work man.

Sebagai penutup nyer, Tamat la Kisah ak Di sini.. aka KOlej Kediaman Ungku Aziz.. tahun 2.. Nk lagi ? Tggu Update ak sem depan ye.. hahahah Adios

Wednesday, 28 August 2013

masuk Universiti mano ekau jang ?

Asalamualaikum, salam sejahtera, salam perpaduan, salam satu Malaysia. hari nih, ak abdullah fadil sulaiman teringin plak nk bercerita sikit.. pasal MASUK UNI. Tahniah adik2, abang2, dan kakak2 yg berjaya masuk ke uni sama ada IPTA/IPTS. Bagi mereka yg tidak berjaya.. xpe la ade byk lagi peluang diluar sana tu. *ak bukan ckap kosong, tpi mmg btol, usaha paling penting utk terus bergerak maju*

Seperti yg korang sumer taw atau bakal taw, ak nih baru jer habis dua sem kat Universiti Malaya hahahaha.. Best giler ase nyer, ak mmg dh lme nk blah cumer kne bersabar je. I luv that.. but anyway, kepada mereka2 diluar sana tu.. Ingat, kowg masuk uni pun membawa amanat yg besar.. ade yg bawak harapan diri. ade yg bawak harapan keluarga ade yg lagi besar harapan kampung hahaha.. Sumer ingin berjaya. Xde manusia yg ingin menempah kegagalan di dunia ini. Di universiti ini cabaran nyer amat lah byk.. Ak sendri dh alami hahaha. Kalau nak kira bilangan awek ngan lelaki.. byk agi awek.. tpi mcm bese lah mmg dh lumrah alam even battery un ade cas +ve ade cas -ve. Oleh itu, kowg2 sumer kne pandai lah nk couple apa bagai tue, kowg punyer suke.. asal pandai balance.

Satu agy, preparation nk masuk uni nih.. bese nyer byk owg beli barang2 baru. bgus jgak tu, tpi klu ade yg lme oke gak.. beli lah barangan buatan malaysia kah3, *ak dh mula mengaharut* tpi apa2 pun.. alat2 mandi+basuh baju jgn lupa.. barang2 nk tido.. buku2 plak.. ak ase oke je.. segala bagai borang jgn pernah ditinggalkan.

satu agy cabaran di universiti nih, kebesaanyer.. akan ade byk program..itu mmg xleh dinafikan. So, nanti ade la spesies2 yg kemaruk.. nk join giler byk prog. asal ade prog.. ade jer muka dier an. hahaha.. ak un antara yg giler gak masuk prog. byk bende yg ak dpt mase masuk prog nih. Salah satu bende yg ak dapat ialah..

Puas sudah aku berprogram, Namun pointer jgak dipandang orang.

oke dik, itu satu bende yg kowg kne ingat.. jangan lupe.. hahaha, semakin byk prog2 yg kowg masuk, ak bleh ckap la.. semakin bertambah nilai softskill kowg, itu antara yg ak dpt la even ak ase mmg happy giler sebab perkara yg ak belajar dari segala program tu berupaya utk di apply  bagi subjek mcm TITAS.. HE.. selain leader ship, bende yg kowg kne ambik kire ialah, cari nilai tambah yg lain la.. mcm berlakon ke.. menari ke.. secara teknikal nyer majikan kat luar sane tue bukan setakat pandang gred je.. dier owg klu boleh nak serba boleh. Lagi un seronok kot.. masuk prog nih, buat byk contact.. seriyes.

secara teknikal nyer, video nih ak edit ngan kawan ak. Ak un ade gak terlibat dalam lakonan hahaha,




 



tu la dier kne bijak sikit mase dok uni.. banyak giler nilai2 tambah bleh dicari. Cume kne pandai bahagi mase dan pandai pilih.. sentiasa btol kan niat.. niat korang dtg Uni bukan nyer nk foya2 an.. bukan nk main2 kan.. so, sentiasa btolkan niat tu. :)

utk hidup senang kt uni, duit tu kompem la. Selain duit, ade 3 orang yg kowg2 kne tackle.. sng ckap.. baik la ngan dier owg nih.. sng hidup kowg kt uni anti,

1. senior
2. pentadbiran
3. lecturer

3 bende nih klu boleh bior rapat selalu hahaha, sng skit.. nk cari market/publisiti. Ak un xngat sape ek yg bg taw ak pasal 3 owg nih. tpi setelah ak apply, kire agak btol la.. tpi sebenarnyer, kowg kne la baik ngan sumer owg. ye x ? buat ape nk musuh2.. haha *pakai kipas nombor 20, bru berkesan*
*tpi ak baik ngan sumer owg lol*

Selain tu, ak un nk ckap pasal politikus kampus ups.. politik kampus nih mmg nice, sebab beri pendedahan awl kepada kiter tentang politik luar, lebih kurang mcm kt luar gak la tpi kt dalam varsiti.. kowg pandai sendri la.. nk vote yg mne.. xkesah un.. *byk pelajar hanya fikir, ak nk dok sni nk belajar dpt skrol ak blah* tahniah, kerana anda baru sahaja "seal" persekitaran anda dengan besi yg amat utuh sehingga informasi2 yg jauh berguna xsampai kepada anda : sekaligus menjadi kan diri anda katak dalam makmal. bukan bawah tempurung. At least taw la ckit, perkaitan parti politik di kampus.. Jangan biarkan sindrom BEBALISME, melanda jiwa anda.

Apa2 pun, selamat belajar kt kowg2, jgn nakal2.. hahaha, :)


Thursday, 2 May 2013

Tempat baru. Cerita Baru. Baru betul.

okay la, asalamualaikum. salam sejahtera salam satu msia. haha
Aku time nih mmg tgh happy la skang nih. Aku dh masuk UM. So far, so good. Everything seems nice and okay. Aku rase dh lme jgak la kan xmenulis kat sni. rase nyer mcm 3 bulan je kan sejak dari post yg lepas.

Tpi apa2 pun, aku mmg enjoy dok kat sni. Aku stay kat KK11(KUAZ). Klu nk banding ngan kolej lain xtaw la. Tpi apa yg aku dpt kat sni. Sumernyer best belaka Kawan2 baru, Pengalaman baru. Terlalu byk sgt bende leh belajar kt sni. Sni bukannya tempat akademik saje. Soft skil, cara nk handle program. mmg best. Klu btol2 nk aktif mmg xlarat. Xmenang tgn nk join sumer project.

mcm yg aku ckap tadi, dok sni mmg best. Byk aktiviti kat kolej leh join. Roomate pun best+gempak. ade certain subjects tu mmg best la.. seblom nih kat uitm, aku un ade gakwat video. tpi mase presentation tu mcm xmenjadi pun. So, sekarang aku dh mula belajar step by step. Byk jer bende yg kiter leh belajar kat sni. Kebanyakkannyer, bende yg xleh dpt dlm kelas sebagai contoh, cara nk handle program. Aku un ade gak belajar cara nk edit video. Skang aku tgh pakai corel videostudio. Mungkin ade mase anty, aku nk try plak pakai sony vegas. haha,



Friday, 31 August 2012

Merdeka itu sukar tpi,

  Selamat menyambut hari kemerdekaan Malaysia 55 tahun. Janji ditepati tema "menarik" byk ea kontroversi, tpi apa2 pun, ade sikit lah bende yg aku pun nk story lah kat sni.. tentang kemerdekaan. :)

  Merdeka itu besenyer owg akan ckap tentang kebebasan dari sebarang belenggu.. tpi ingat ea.. bebas pun ada batasnyer.. ye la.. penting kot. Klu x, mmg huru hara la. Perjuangan mereka dahulu kala tu mmg xboleh dinafikan lah. Dari kita merdeka sampai lah menubuhkan Malaysia 1963.. Pastu mcm2 lah ujian yg kita tempuhi dlm nk mengekalkan perkataan merdeka.. konfrontasi ngan Indonesia.. byk lagi lah ancaman.. Perlu diingat, nk capai kemerdekaan tu mmg sukar, tpi ade perkara yg jauh lebih sukar utk dilakukan.. Pengisian kemerdekaan dlm mempertahankannya. Byk cara utk merdeka nih, tolak 100%,  guna segala bagai mandi darah. This is what some might say, the true.. value of merdeka.. Somehow, Malaya/Tanah Melayu, merdeka through diplomacy.. Ini cara yg baik, bukan lah sebab kta nih pondan, tpi mmg terbukti kebijaksanaan pemimpin terdahulu.. kita bersatu tiga kaum.. berdasarkan prinsip toleransi.. melalui Pakatan Murni (Kontrak Sosial).. menerima orang Melayu sebagai penduduk pribumi/ mengakui ketuanan Melayu, sekaligus mendapat status kewarganegaraan.

  Cerita kita utk merdeka nih.. sebenarnya sudah lama ea.. byk idea2 utk keluar dari cengkaman penjajah(nanti ade plak yg kate kiter nih xpernah kne jajah.. adoi). Yg nih bleh bace kat dlm sejarah kot.. Tok Janggut, Mat Kilau, Dato' Bahaman.. Bace ler sndri ea.. byk lagi.. Rentap, Rosli Dhobi, Shariff Masahor, Mat Salleh.. Eh byk la.. mmg byk. Ini sumer cter2 sejarah. Perkara yg sudah lme berlaku. Yg penting skang.. 31 Ogos 1957, Kiter dh berlalu sudah lebih 55 tahun. Semenjak merdeka kita ingin mantadbir dengan sebebas-bebasnyer, tanpa sebarang cengkaman demokrasi berparlimen dan raja berperlembagaan. Ini mmg perkara yg xbleh dinafikan.. Mcm aku ckap tadi.. pengisian itu adalah penting.. tgok, ape yg terjadi pada tahn 1969.. Tragedi 13 Mei.. Hubungan antara kaum renggang/ semakin menjarak.. Melayu Cina gaduh.. Berparang.. Adoi, nih sebab pengisian itu nampak longgar.. ea.. Ekonomi, Sosial, pendidikan, politik, nampak jauh.. Melayu tertinggal. Jadi mungkin utk mendapatkan hak kembali.. NAhhhhh, 13 may. Ade owg ckap, 13 tu sebab pilihanraya.. Tpi ape yg aku dgr plak.. sebab bangsa melayu nih hidup susah giler arr.. Klu kiter tanya tok nenek kot.. bapak2 kiter.. cer tny. Pak, zaman sape yg pak rase.. kiter nih mmg hidup ade perubahan la.. TAHUN 1980 an lah.. kiter sumer nih berubah.. elektrik masuk kampung aku pun dlu 80an gak.. yer la.. 13 May 1969, masuk tahun 1970, rukun negara + Felda, 1980 era Mahathir. Mmg satu perjalanan yg cantik.. cuma kadang2 ade lah terseliuh kat sane.. almaklumlah, kiter bukan jalan atas permaidani ea.

  Skang nih, kiter btol2 jauh berubah baik dari sudut, Sosial politik, ekonomi, pendidikan mmg sgt jelas ea. Dlu ade jer, owg kampung nk gi belajar. jual kebun.. bukan main2.. jual kebun.. skang dh ade ptptn.. KOWG leh xnk byar plak an.. Budak darjah satu pun tau.. hutang kne bayar.. ape arr. Bersyukur la, Allah kurniakan, Kiter alhamdulilah xde gunung berapi.. puting beliung.. aih, byk ler pastu hasil bumi yg melimpah ruah. Utk kita sama2 bangunkan. negara nih. Dlm usia negara kita baru, 55 tahun.. byk giler yg kte dh capai.. Terlalu jauh kita melangkah. Ada Proton, Ada bangunan tertinggi dunia. Ada saham Felda(some might say, masuk saham nih rugi belaka.. haih. no comment.. kiter tgok aje hasil nyer anty..) Krisis ekonomi tahun 1997.. kiter owg malaysia.. xpayah susah2.. nk pikir camno nk buwek.. owg Korea.. sampai bagi barang kemas kepada kerjaan mereka.. utk pulihkan ekonomi. Kiter ? ade Mak Jemah, campak barang kemas dlu ? xde kan.. See, kebijaksanaan yg tuhan bagi kepada pemimpin kita.. haaa..

  Sebagai seorang rakyat Malaysia, seorang mahasiswa.. kiter sewajarnyer timba lah ilmu sebaik/sebanyak mungkin utk memacu negara kiter lagi ke arah yg terbaik. Martabatkan ilmu.. Sebab dlm kalangan owg yg beriman itu Allah naikkan satu darjat bg mereka yg berilmu.. nampok x ? Jadi, ade peluang belajar, belajar.. Tampilkan ciri2 rakyat yg baik, dari segi Sahsiah. Ubah mentaliti kita, kita owg Malaysia.. No such thing at racism.. ubah lah.. klu x sape agy ?

Apa2 pun selamat menyambut hari Kemerdekaan negara 55 tahun.. JAnji ditepati.. Ingat,

   "Merdeka itu sukar, namun pengisian nya adalah jauh lebih sukar."-Abdullah Fadil.











Tuesday, 28 August 2012

sekejap saje.. sabar.

  Asalamualaikum, salam sejahtera, salam perpaduan dan salam satu Malaysia. Hola2.. ape kabar korang sumer ? Aku kat sni sihat2 je. Rasenyer masih oke kot nk ucapkan selamat hari rayer maap zahir batin. Ampunkan lah segala dosa yg aku lakukan dari hujung rambut sampai le hujung kaki.. maklumla, hanya insan biasa mcm pemadam ngan pensil.. haha, tujuan aku tulis entry nih ialah.. kan dh kuar ayat buku.. hahaha, tujuannyer xde pape pun.. (eh bleh plak.. bleh jer.. haha) hurm.. pasal ah, korg bace je la eh.. aku pun ngah pening2 baru bangun tido nih.. nih mmg fresh dari pale yg baru bangun tido hurm..

  Mula2 sekali, aku nk ckap alhamdulilah syukur kepada ilahi kerana limpah rahmat nyer.. dapat gak aku sambung pelajaran aku kat UM-sains fizik.(first choice aku kot..) Aku pun xsure susa ke x bidang nih.. tpi yg pasti usaha yg kuat+doa dan keredaanNya.. insyallah berjaya. Oleh yg demikian, aku pun nk ucap terima kasih kepada pihak uitm(kampus puncak alam) sebab dlu membenarkan ataupn sudi amek aku jadik student kat situ.. dlm separuh hidup nih.. ade sikit kesan uitm dlm hati.. mengubah destini anak bangsa.. huhu.. :) Bukan xnk amek medic, tpi an aku ase, ade byk lagi benda yg aku bleh buat selain dari jadik doc. byk story gak yg aku dgr pasal doc nih.. so.. xpe la, uni mane2 same.. ijazah.. ape2 pun okay.. yg penting minat+usaha markah baik.. sumer ade kje..


  Secondly, nk ucap thnx kepada akak mcD dan "awak".. haha tgok ko, siap mention nme akak mcD lagi kan.. haha, bukan lah ape2 sebab thnx sebab dah menceriakan hari2 saya kat uitm.. yer la dari mendung hari2.. haha ade gak aku target bdak tu(byk gak yg aku target tu..bese la owg lahir bulan 5 nih sng jatuh cinta haha).. bru nk ckap interested dh dier kapel tup2.. clash.. *weyh korang nih kapel ape ek ? hahaha XD* Okay xnk story2 pasal kisah hitam itu.. cewah, propa lah plak..*ek, makin gedik plak.. hahaha baru bgun tido la katakan :)* Tpi kire puas jgak le aku carik nme akak tu dlm fb.. google.Kepada encik google.. sila powerkan agy ea perkhidmatan ko.. Tpi apa2 pun.. satu mase anti, aku akan bgtaw gak nme ko.. bukan kat ko saje.. sumer la.. siap press conference agy. haha satu malaysia taw.. lol XD (like a boss haha ) menurut sumber2 yg aku dgr.. akak cute/cun tu dh xkje agy.. hurm, mane ko pergi ek kak ? xpe2 Malaysia nih kecik jer.. bleh carik.. lagi pun muka melayu kan (opss... yg nih exception k.. weyh dia cerah la..) Okay...

  Ijazah nih sekejap je.. dalm 3.5 tahun siap la.. haha.. sekejap jer..  akhir sekali aku nk ckap.. semoga kowg2 yg tengah belajar.. xkire lah dip/ijazah/ sumer la.. nk fly ke.. yg nk tpi xdpt..ke sumer nyer aku doakan agar kter sme2 berjaya. di dunia dan di akhirat..


"Kawan, sahabat mungkin boleh mengkhianati kiter, tpi usaha keras+doa jarang"-Abdullah fadil
 

Friday, 18 May 2012

SeLamaT HAri GurU. (late)

Selamat hari Guru, terima KAsih cikgu. Post aku kali ni, pasal hari guru 16 Mei lepas. Sebenarnya, aku nk post bende ni,  hari tu jgak. Cuma masa xdak. Ok la, ape2 pun, kita start ngan bende yang aku nk tulis ni. Aku nk ucap terima kasih kat sumer cikgu yang telah mengajar aku dari kecik sampai lah besaq camni. dari sekolah TAdika, Sekolah Limpoon 2, HSBP, MRSM, PLKN dan jgak UiTm.

Hakikatnya, mase aku sekolah rendah dlu ada, sowg cikgu MAtematik nih, nama nya, Cikgu Mansor. Dia yg mcm membuka jalan kepada aku tentang matematik nih, Xdak lah nk ckap.. yg math tu sng lah sgt, tpi dia btol2 dh bukak mate aku. Aku mmg salute lah dier nih. Tapi cikgu lain pun ape kurang nyer, yer x ? Ader jgak kes cikgu yg sampai naik darah tinggi sampai pengsan, setaon dier tinggalkan sekolah, pastu bru naik balik.. nme dier cikgu Cikgu Noraini (kowt klu x slah), dier nih cikgu math jgak.. mungkin sebab tekanan kot, jadik lah beliau begitu.. tapi apa2 pun, terima kasih sebab dh ajar saya. Cikgu BM aku lagi syok, Cikgu Shahril nme dier, cikgu nih yg best pasal dier, style mengajar.. aku percaya la.. klu ikut style dier mengajar BM mmg A lah jawab nyer, Klu xsalah aku, dier nih bekas penanda kertas periksa. Gitu lah cter nyer..Ada jgak cikgu pengawas, NI yg pling best, satu bende, dia mmg garang, tu dh kompem. Tpi yg paling syok, aku dpt naik sampai jadik Ketua pelajar pun sebab dier gak.. jap2, ketua pelajar ?? ketua pengawas lah.. Xluper gak, kepada sowg cikgu ni, nme dier Cikgu R*siah(pasal ape aku letak * sebab, aku luper huruf a dengan huruf o)beliau, guru penolong kanan 1 Yg paling clear ingatan aku kat cikgu nih, adalah.. ayat dier,

cikgu: awk besok, nanti besar sy doakan sumer nyer jadik cikgu, pastu dpt anak murid exactly mcm awk.,

aku(dlm hati): alamak, masak la aku.. adoi, pasal aku nih spesies aktif dlm kelas.

Dlm masa, 6 tahun kat sekolah rendah nih, byk jgak lah yg aku dh belajar, sama ada formal atau pun x. Apa2 pun, terima kasiH CIkgu. Sekolah Limpoon 2 nih, menumpang kat sekolah Limpoon 1, kiter owg silih berganti guna bangunan sekolah tu. dari aku kecik sampai lah aku msuk sekolah menengah bru lah sekolah tu pindah, tpi nme nyer, bukan lagi Limpoon 2, dh jadik, Sekolah Puteri kot, nme nyer, gitu la.. (cikgu, yg buruk sy tinggal, yg baik sy follow)

HAbis saja, kat situ, aku pun masuk lah plak kat HSBP, High School Batu PAhat. Ini sekolah premier, tua umor dier, 1919 lagi dh terbina, aku belajar kat sni, mengalami 2 kali pertukaran pengetua, nombor satu, nme dier Muhammad Rafdi Md Tahar. Mmg garang, dlm perhimpunan jer cukop la.. Tapi basically, he is okay, nothing much to say bout him, got one this teacher, a very strict one, he is singh, named, Sarjit Singh. Yg ini, cikgu Disiplin, masa ceramah orientasi, ayat dier yg paling clear.

cikgu: Jika anda tidak mahu dirotan, Sila ikut peraturan.

Mmg aku follow ler peraturan. Kat HSbp nih la yg paling byk kenangan tersimpan, ini pun permulaan baru dlm melangkah ke alam, baru dunia persekolahan. KAt sni, semua nyer budak lelaki, so, xdak lah pelajar perempuan, klu ada pun, form 6 aje. Time nih aku pun pergi tuisyen gak, somewhere in Batu Pahat, tpi.. tempat tu dh xdak lagi, sebab dh tutup. KAt situ, cikgu cina yg ajar aku.. cikgu aku jgak kat High school BAtu PAhat. Lee Siak Hee, nme dier, dier nih, mmg cukop. sumer ade, lawak ada, serius ada, mmg sempoi la, cumer kadang2, mmg scary gak dier ni. Cikgu ni ajar aku Science, mase tu aku form 1, aku failed kot. Susah giler Sains. Sebab, dlu aku belajar dlm BM, skang dlm BI, mmg aku failed. tapi dari situ la, aku belajar, sikit2 sampai lah PMR. Satu cikgu yg memang aku pun xkan luperkan, Cikgu Vijaya nme nyer. Cikgu ni, Cikgu GEografi. mase form 1 & 2, aku xpernah dpt A utk Geog, asyik2, B. Tpi sebab dier, aku dpt A utk Geog. KAt sni, aku sekadar penjaga kedai koperasi jer. Nseb baik, ade cikgu yg nk amek jadi ahli kan.. Ng Siew Kim nme nyer. KAt sni gak, aku ade kenal sowg cikgu bernama, cikgu Norizan. Cikgu nih ajar BM. MAse tu aku dh nk cabut utk pergi ke MRsm ayat dier dlm kelas,

cikgu : awak, klu nk pergi, biarlah jadi permata yg berkilau sinar, jgn jadi permata di perlimbangan.

KAt sni pun sama, a lot to learn. (cikgu, yg baik sy ambil, yg pun sy ambil, cuma yg buruk tu sy x ikut)/

Sampai lah kiter skang kat MRSm Gemencheh. KAt sni, rmai cikgu yg aku masih aku mampu kenal. (maklum jer lah, seklah menengah). KAt sni, cikgu yg paling xkan luper bleh dikatakan sumer cikgu lah, dari homeroom, cikgu kelas subjek,pengetua & timbalan alot. Ade jgak cikgu yg beri opportunity kepada aku utk try bakat berdebat. Cikgu Azlina ngan miss Mohana nme nyer, dier bg peluang utk aku try, thnx cikgu. Cikgu yg sempoi, cikgu Emy, Cikgu HErda, cikgu umi. Alot to list. BAsically, Sumernyer aku mmg ingat lah. Ini lah dier, cikgu yg paling akan aku ingat, Pak Cad nme dier. Mmg garang dier nih, cikgu Add math. Klu xsebab dier, mungkin aku pun x leh dpt A gak kot, apa2 pun, THNX cikgu. Cikgu Johan pun same gak, Sowi la cikgu, bukan sy xnk siapkan kerja rumah cikgu.. tpi sy malas la.. hahaha (oke budak2, jgn follow yg ni ea). UStad Razi, paling clear. Warden asrama. Jgn carik pasal.. tpi aku mmg xcarik psal pun, aku budak baik.. lol. kat sni, pun sme aku join koperasi. terima ksih kepada Cikgu Maswita. Cikgu Zakpar jugak, walaupun markah koko rendah oke la..

result spm pun oke, sementara tunggu utk sambung upu, aku kene gi latihan, PLKN kat SRi Ledang. Kat sni, Abah(cikgu Kamaruddin) ketua rumah kompeni aku. Byk juga la ilmu yg dpt dari beliau ni. Selain tu, ilmu berkawat(walau pun aku terpikir bila nk pkai.. lol tpi xpe. thnx sebab sudi ajar.) Pastu, Cikgu kelas CB(character bulding) Cikgu Izuan(cikgu mcm2.. lol) byk jugak yg aku belajar, cb class btol2 ajar.. aku. :)

pastu skang sampai lah kat uitm PunCak ALam. Kat sni, ade sowg lecturer nme nyer, miss nisa.. orangnya baik.. dan amat senang utk berbincang. Miss ni, ajar aku chemistry, dan x ketinggalan gak, dier nih mentor aku :) nic3 walaupun xnafi.. kimia mmg payah lol.. :) tpi try gak to score.. selain tu, lecturer len pown xluper jgak.. pn roziana(bio), miss hamiza(bio), madam nurul (chem), miss laili(chem). Miss laili, nih sekali tgk mcm nicol ann david pun ade gak .. anyway, kire oke gak cara dier ajar.. :), math plak.. mmg kelas xkan mengantuk ler kater owg kui3, Pn Suhalia+miss fiza :). LAb instructor pun not bad, miss masfiza.. :) not big matter, just tHnx sebab dh ajar saya.. ops hampir tertinggal.. lecturer physics.. madam hajar(mmg clear klu dier ajar). Bel plak.. mr izat, mr gopi.. madam puspa.. (although no books bought). Ctu, ustazah wan ngan ustazah Anisah. In fact, a lot to learn here. :)

Akhir sekali saya, nk ucapkan selamat hari guru kepada semua guru di malaysia khasnya, yg telah mengajar saya, dari abc 123 +-*/ sumer sekali la.. thnx jasa cikgu sumer sy ucapkan terima kasih dan moga2 tuhan saja yg membalas nya, Cikgu, yg baik sy follow. Yg buruk sy tinggalkan kat pintu gate sekolah.. :)