Thursday, 25 September 2014

SBK : Menyerang!!!

Asalamualaikum dan selamat sejahtera kepada para pembaca sekalian. Hari ini, ak ade bende nk cter2 ckit kt sni. AK nk sembang pasal Isu SBK yang sering melanda dalam kehidupan kita setiap hari. Apa itu SBK ? Haaaa, SBK ni.. ialah Sindrom Bodoh Kepalang. Yup. SBK ini didefinisikan sebagai Sindrom bertanya soalan bodoh ketika seseorang sedang secara serius nyer berbincang sesuatu perkara atau juga boleh terjadi dengan cara menjawab soalan yang diutarakan dengan begitu bodoh.

Kebiasaanya, situasi berikut akan berlaku. Secara detailnyer ak akan memfokuskan kepada Si Penjawab AKA Si Bahagong dan Si BOngok yang bertanya soalan.

1. Si Bahagong akan blame balik soalan yg diutarakan kepada mereka. So, Si Bertanya akan cuba dipusingkan sebagai bodoh. Pada hakikat sebenar, Si Bahagong yang fail utk menjawab. Apa salah ko jawab straight je soalan tu. *Ko kan pandai pusing ayat. At least xyah la blame balik soalan tu. Bahagong!!

2. Situasi yang akan berlaku keduanya ialah, Si Bahagong dah la fail nak jawab. Meracau sampai ke sempadan Afrika patah balik ke Laut China Selatan dan Akhirnya berhenti di Mangkuk Jamban Jiran Sebelah Rumah Kak Jah. Nampak x, Ketidak-Logik-Merapu-an disitu ? Okay.

3. Seterusnya ialah Si BOngok. Okay part ni mmg ak nk komen ckit. Hello Ngok, member ko tgh beria-ia nk sembang, Ko plak bleh wat men2, apa salah support ckit. Ape daaaa, KO ngat member tu bahan ??!! Agak2 la.. dier pun nk pandangan dier didengari. At least. carik la same2 penyelesaian. Klu nk argue sekalipun be damn serious!! Sembang Mahasiswa, Hampeh!!

Okay. So hopefully KOwg2 sekalian, bila member nk utarakan idea. So, harap dpt support. xyah la nk menganjing sgt. KOwg kn mahasiswa at least, klu bukan mahasiswa pon serious la ckit.


Saturday, 23 August 2014

La ni ke kisahnyer ?

Asalamualaikum, salam sejahtera, Salam 1 Malaysia. Kalau ak kira dari tarikh yang lepas, hampir setahun, terbiar blog ak ni. Tpi ape ade hal, ada mase kiter menulis. ada mase kiter buat la yg ptot2. Guys.. camne pointer korang kt UM ? haha, klu kt Uni.. jgn pernah tny pasal pointer kah3. Apa2 pun. Semoga korg2.. berbahagia la ye. Mesti seimbang kan.. Cewah. Nasihat kemain.. hehe

Well, seperti yang diketahui umum, "Dgr sni orang2 kampung sekalian, Ak nk wat pengumuman ni, Kolej Kediaman ke - 11 yang ak bangga2 sangat tu akhirnyer di tutup secara rasmi. Dibuka khas kepada pelajar asasi Uni Malaya." Ak pun xnk ulas panjang2, sebab buat tambah sakit hati je.  So kepada bakal pelajar ASAsi UM.. belajar elok2.

Oke2, entry yang lepas ak dh cter serba sedikit pasal persediaan nk masok Universiti. Oke, skang ni ak nak sambung Kisah Sem 3 dan 4 di UM. Ak harap mereka2 yg dh jadi senior2 tu jgn la nk berlagak sangat k, ini semua dunia je hahaha. Ak pun lupe2 ingat je kisah2 ak kt UM. Sebab, laptop ak hari tu terformat. Hmmm, sedih gak habes semua gambar2 yg ak kumpul dlu. Dh cuba nk recovery tpi xdpt la. Tpi, xkesah la yg penting kne happy.

Sem 3 yg lepas, seingat2 ak xde cter sangat. Percaya atau x, itu la kali pertama ak menjejakkan kaki ke Menara Berkembar Petronas dengan program Insmartive 2.0. Program ni mcm program lawatan sambil belajar. Pusing2 UM sikit. Pusing2 KL ckit. Well, I'm pretty amazed with our achievement. We have one of the tallest building in the world. Proud to be Malaysian.

Seperti yg kowg2 sumer sekalian taw, Ak ni mmg gemar berteater. Utk Sem 4 yg lepas, Ak bersama kawan2 dh mementaskan Teater yg bertajuk Tepuk Amai-Amai karya Khairunazwan Rodzy. Cerita ni pada ak mmg best. Cerita ini terlalu dekat utk dirasa sebagai pelajar. Isunya mudah iaitu kepayahan seseorang itu utk belajar demi mendapatkan A. So, kiter dpt tgok serba sedikit, kisah2 perit seseorang itu nk berjaya. Okay guys, so hasil keputusan nyer itu. Ak bersama2 team berjaya mendapatkan tempat Anugerah Khas Juri dan Penataan Set Terbaik. Utk kategori lakonan plak, haha.. xde langsung pencalonan. Anyway, xpe may us succeed next time. Next time ? Kolej pun dh kne tutup. So.. HAhaha

Kredit to AbgWan yg menghasilkan KArya Tepuk AMai- Amai. Memang SUperb

Ouh ye..  Ak hampir terlupa plak.. nk cter ni. Ak rse xde orang yg ckop berani ye utk berlakon di depan Kompleks Sogo.Setakat nk demo "hidup.. hidup." boley la.. U see, as long as u got the permit yeah go for it. Sebenarnyer, perit jgak nk buat performance ni. Nk carik bdak2 nk join pun payah gak. Tpi xpe la. :) Ak membawakan kisah tepuk amai2 itu sendri. Ak ingin membawa mesej ini keluar. Nice huh ? Thnx jugak kpd Abg Asri yg sudi bg pinjam Speaker.. huhu, klu x.. bisu la gamaknyer persembahan kami hri tu.

 Yg baju kuning tu la Abg Asri. Ak jumpa time dier tgh tiup seruling somewhere kt Sogo.

And for the very first time, I managed to dance Inang PUlau Kampai and Zapin Ghalit. Haha, yg ni ak kne admit. Orang lain, menari Cun je.. tgok ak menari balik.. MasyAllah.. macam Kongkang.. haha, naseb la Labu.. nk wat guaner.. Ini semua pengalaman Beb. Dan tidak ketinggalan, team ini berjaya mendapatkan tempat ke-4. And of course, the Coach Abg Pae, skang ni mamat ni dh jadi Pramugara.Ak pun xnafi ak semakin jatuh cinta denan seni budaya Johor ni.. hehe Anyway,  brani ke nk masuk ?? Decide urself mahasiswas sekalian.. :)


And for the very last. Untuk Event Mandeta 14.. hahaha, Ape ke pulak Mandeta ni?? (Malam Anugerah Pandeta) Dinner Kolej la.. hahaha. HeLLoo owg2 kampung.. Ak jadi MC la utk mlm tu. Kire nyer oke la jgak an. Pengalaman baru untuk kita buat dan timba. And Yes, that night I managed to win this Award..Daya Usaha Pendeta.. NIce work man.

Sebagai penutup nyer, Tamat la Kisah ak Di sini.. aka KOlej Kediaman Ungku Aziz.. tahun 2.. Nk lagi ? Tggu Update ak sem depan ye.. hahahah Adios