Monday, 26 December 2011

bini kedua dan seterusnya...

Asalamualaikum dan salam sejahtera, salam perpaduan dan salam satu Malaysia. Hari ini penulis ingin berkongsi sedikit pendapat dengan para pembaca sekalian. Topik pada post kali ini adalah berkaitan isu poligami yang berkait rapat dengan isteri kedua dan seterusnya. Sebenarnya, penulis mendapat ilham setelah membaca rencana akhbar mingguan Malaysia bagi edisi keluaran Krismas yang lepas.

Sememangnya, isu ini amatlah sensitif bagi kaum wanita apabila isu ini diperbincangkan, dari anak kecil sampai lah kepada ibu atau nenek. Bagi isteri pertama, wanita yang hadir sebagai iseri nombor dua dan seterusnya dilihat sebagai perampas kebahagiaan orang lain. Manakala, bagi si anak pula, ibu tiri ini dilihat sebagai seorang yang ganas, kejam dan tidak berperikemanusiaan  Ini jelas ditanam didalam minda anak-anak untuk membenci ibu tiri. Malah media massa juga memburukkan hal ini lagi, masih jelas dalam ingatan penulis terhadap filem: Ratapan anak Tiri. Benarkah hal ini begitu ? Adakah ibu tiri ini dianggap sebagai singa yang kelaparan ? Mereka juga berhak untuk mengecapi kebahagiaan. Kata - kata hikmat Inggeris ada menyebut, "sharing is caring" sememangnya, sangat allergic bagi orang perempuan dalam konteks ini. Kawan penulis dalam Lecture hall sendiri tidak sanggup untuk menerima jika suaminya satu hari nanti akan mengamalkan poligami. Dia lebih rela becerai daripada dimadukan. Memang hebat MINDA orang perempuan ini.. :) Hakikatnya, bukan semua wanita dalam dunia ini suka bersuamikan laki orang atau dimadukan. Tetapi sebagai orang Islam, kita(perempuan) harus sedar akan hakikat ini. Begitu juga dengan lelaki, bukan semua lelaki suka berpoligami dan masih ada lagi lelaki yang senang untuk beriseri satu sahaja (seperti penulis :) ).


Pada asasnya, kita harus menyelidik hal ini dari pucuk pangkalnya. Apa yang menyebabkan seseorang lelaki itu berpoligami ? Sedarkah isteri pertama, adakah suami itu gembira dengan kita? Adakah dia bahagia dengan kita ? Jadi, adakah salah jika dia ingin mencari kebahgiaannya sendiri ? Pada pandangan penulis, itu adalah lebih baik daripada si suami melakukan zina dan menyimpan perempuan untuk melampiaskan nafsu serakahnya. Perkara yang perlu ditimbal balik dan dilihat semula ialah, si suami itu berkahwin dan bukannya berfoya-foya!!! *penulis bercakap bagi suami yang mampu baik dari segi fizikal dan mentalnya.*

Memang suatu perkara yang kejam pada firasat penulis apabila si iseri pertama meminta(mendesak) si suami untuk menceraikan iseri keduanya. Malah ada yang sanggup menggunakan perkhidmatan bomoh untuk tujuan dan maksudnya itu. Astaghfirullah, bawa-bawalah bertaubat. Di dalam ajaran Islam itu sendiri, sudah lengkap akan cara untuk berpoligami. Tetapi lihatlah bagaimana, masyarakat mengolah definisi poligami itu. Sebagai contoh penulis bawakan naskah hebat Allahyarham Tan Sri P. Ramlee, Madu Tiga. Akibat kekalutan yang timbul untuk menyembunyikan perkahwinannya. Penganutnya sendiri yang memeningkan keadaan.

Dalam hal ini, isteri pertama harus melihat poligami ini adalah satu bentuk perkahwinan yang disyariatkan Allah.Bukannya, suatu benda yang haram. Si Suami juga haruslah(sebenarnya wajib),  mengukur baju di badan sendiri. Bukannya, menurut kehendak nafsu sahaja. Janganlah kita melihat iseri pertama ini sebagai musuh dan juga perampas. Cuba ambil masa sejenak renung dalam-dalam. Apa kekurangan yang ada pada diri kita yang menyebabkan dia bertindak sedemikian rupa. Oleh itu, saya juga menasihat pembaca dan diri saya sendiri untuk sentiasa bermuhasabah diri dan menerima segala ujian itu dengan penuh kesyukuran.

Saturday, 24 December 2011

cerita yang menarik tapi...

hari ini penulis ingin berkogsi tentang sau cerita hindustan : Jodhaa Akbar. Penulis yakin, mungkin ada antara pembaca sekalian pernah menonton filem ini. Dalam filem ini mengisahkan tentang Akbar seorang putera kerajaan Mughal yang mana pemerintahnya beragama Islam. Manakala Jodha, merupakan seorang puteri bagi kerajaan Amer yang beragama Hindu. Dalam usaha untuk meluaskan empayar kekuasaan Mughal, Akbar telah mengambil jalan untuk berkahwin dengan Jodha. Jodha masih kekal dengan agamanya dan begitu juga Akbar.

WOW!!!!! Memang hebat!!! Kisah cinta ini sememangnya, cuba utk mengetengahkan isu agama yang menjadi penghalang untuk manusia bercinta. Satu hakikat yang penulis tertarik ialah bagaimana seorang hindu boleh berkahwin dengan seorang muslim dan mereka masih kekal dengan agama masing-masing. Walaupun ini adalah sesuatu isu yang amat sensitif, tapi penulis yakin isu ini dapat diselesaikan dengan mudah. Bagi masyarakat Melayu khususnya beragama Islam sememangnya "allergic" dan tidak boleh menerima hakikat ini. Jika seseorang yang bukan beragama Islam(Non-muslim) ingin berkahwin maka seseorang yang beragama Islam, Non-muslim itu perlu memeluk agama Islam(masuk islam). Penulis tiada apa-apa maslah pun berkaitan permasalahan agama disini. Kerana semua agama mengajar pengikutnya untuk melakukan kebaikan. Penulis sentiasa yakin agamaitu bukanlah punca sebenar seseorang iu menjadi jahat tetapi dia itu sendiri tidak mengikut garis panduan yang sudah digariskan didalam agamanya.

Jikalau kita lihat di Indonesia, perkara yang sama akan berlaku. Jikalau di Malaysia, agama Islam merupakan agama rasmi. Tetapi di Indonesia, mereka mengamalkan konsep Pancasila yang meng-Esa-kan Tuhan dan tiada agama rasmi. Oleh itu, di Indonesia walaupun berlainan agama mereka masih "boleh" berkahwin dan berhak mengekalkan agama masing-masing atas dasar Pancasila.

Berbalik kepada topik kita yang asal iaiu berkaitan filem ini, jalan cerita yang menarik dan yang paling penting aktor-aktor hebat sememangnya BOOM!!! Walaubagaimanapun, ianya, masih bertentangan dengan norma masyarakat di sini...di Malaysia

Monday, 19 December 2011

tips utk perbentangan atau bercakap di khalayak

Salam sejahtera, salam perpaduan, dan salam satu malaysia. hari ini penulis ingin berkongsi sedikit tips yang barangkali boleh membantu anda diluar sana yang segan2 utk bercakap dikhalayak. hal ini kerana tidak semua orang boleh bercakap dikalayak, atau semasa sesi pembentangan. Penulis pun bukanlah seorang yang hebat tetapi sekadar ingin berkongsi dan masih lagi belajar. oleh itu, tips yang pertama :

* persiapkan diri dengan segala info berkaitan pembentangan.
- maksudnya, jika anda ingin membentangkan kertas kerja bagi subjek kimia sebagai contoh. anda wajar faham selok belok penuh bagi tajuk anda itu. hal ini kerana, bagi langkah berjaga2 kerana sesetengah pendengar "suka" utk provoke pembentang. jadi anda harus bersedia dengan jawapan supaya tidak ler rasa takut atau kecut perut.

* Jangan Takut. 'Ini sekadar percakapan'
Ini merupakan antara masalah yang sering melanda bagi para pembentang. segan, malu, takder keyakinan diri... ect. Oleh itu, anda2 diluar sana yang menghadapi sindrom ini, sangat dinasihatkan utk berasa tenang, relax, anggap orang yang mendengar itu mcm tin kosong. anda hanya perlu fokus dengan kerja anda. Persiapan mental ini adalah sangat penting, kerana kalau anda kekurangan keyakinan maka walau pun anda dah prepare sebulan pun, masih xkan berjaya. contoh yang dapat dilihat ialah, lihat saja pemimpin-pemimpin diluar sana yang bercakap dengan lantang berani walau pun entah mana kebenarannya. Pada kebiasaannya, anda akan berasa gemuruh perkataan kian sukar keluar dan anda akan berpeluh2. RELAX!!!! Yang penting fokus dan keyakinan diri. Pengalaman penulis sendiri, pertama kali pembentangan memang xdinafikan jantung berdegup pantas. kaki penulis menggeletar. memang takut tapi setelah lama berlalu akhirnya penulis menjadi berani. Setelah lama, berusaha maka penulis jadi berani utk bercakap/membentang. jangan ada rasa gugup. mungkin kali pertama begitu tapi makin lama2 anda akan mampu utk membentang.  Bak kata pepatah melayu, alah bisa tegal biasa...

*persiapan fizikal. Slide, projektor... cuba pastikan berfungsi.
fizikal disini penulis maksudkan,  material yang akan digunakan sebagai contoh power point, kertas mahjong, atau lebih ekstreme, chalk and talk. setidak-tidaknya, cuba pastikan alatan tersebut berfungsi elok. Kalau tidak, mungkin pembentang akan berasa kurang keyakinan.

* Susunan ucapan.
mula2 sekali, introduction, bagi salam, salam satu dewan, salam satu kelas salam satu malaysia semualah.. letaklah berapa punyer banyak pun, (agak2 der, jgn haruk sangat, kang isi xsampai salam sampai) selepas tu, kata2 ucapan terima kasih kepada bla..bla..bla.. kerna sudi bla..bla..bla..., pastu mulakan isi, dan bentang. selepas tu, buka persoalan kepada pendengar(kalau anda cukop berani lah), selepas itu, salam.

Tips lain:
*cuba persiapkan diri dengan seberapa banyak pengetahuan am. (maksudnya, rajin membaca lah)
*Lawak, kadang2 perlu, kadang2 sangat tidak perlu, kerana lumrah bagi remaja suka utk membuat penonton ketawa. tpi kne ingat isi yg hendak disampaikan adalah lagi penting.
*cuba buat sedikit research tentang kaedah tokoh2 ternama berucap contohnya, Dato' Seri Anwar Ibrahim, beliau merupakan antara tokoh yang hebat berpidato. Lihat cara beliau berucap. hebat (penulis, xdak kaitan ngan POLITIK)

Saturday, 17 December 2011

kalah lah plak...

selamat pagi !!! pagi ni terlewat bangun sebab penulis sibuk nak pikirkan perkara yang patut dibuat hari ni. Terlewat bangun tu bermakna dah jam 7.00 am. sebenarnya, hari ni penulis ada perlawanan catur di KKPR. Owh luper plak, penulis nak sebut, penulis merupakan pelajar asasi di UiTM Puncak Alam. Pagi tadi baru memang satu game pastu kalah plak. nak wat camner memang dh nasib. dengar kabarnyer, ader owg wakil negeri lah wakil kebangsaan la... macam lagi tpi penulis hanya diam dan ooooh, oooooh, ooooh.. :) xkan nak marah2 plak.. anyway, hari ni event memang best kat palam(puncak alam). sebab mlm tadi ader asasi got talent... sumer memang berbakat2 belaka... yg penulis harap ini akan dpt jadi satu kenangan bagi pelajar asasi yg terlibat.. ingat lah yer, kenangan itu xkan dtg sendri tpi kiter sendiri yg kne mengukirnya... klu xder kenangan dlm hidup, ibarat nasi xberlauk(except nasi goreng la =.=")

baru nak mula

haha, aku nih seblom nih xder un ase minat nak ber blog2 bagai nih.. tpi tetiber jer aku ase macam minat utk berblogging nih, aku un kasi lah first try, kepada kowg yg bace tu aku ucapkan terima kasih lah yer, sebab sudi... kowg suker ker xsuker ker, itu hak kowg aku xleh pakse... kalau komen tu.. bahse jaga2 lah skit ea.. almaklumlah kowg kat blog aku.. mcm jugak kowg dtg umah owg kan.. jaga lah ckit adab tu.. hehehe
*bukan nak mengajar tpi nk ingatkan...